Onder luid applaus zetten zaterdagmiddag 21 mei enkele breedbandloze kinderen uit Moergestel de schop in de grond. Dat was het startsein voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van de Kempen. Omringd door de bestuurders van KempenGlas en aannemer Spitters schoten de kinderen vervolgens de eerste glasvezelbuis de grond in.

Stevige impuls leefbaarheid
“Een bijzonder moment,” sprak voorzitter van KempenGlas Jacco Kwaaitaal de aanwezigen toe. “Eind 2014 is het initiatief genomen om op coöperatieve wijze een glasvezelnetwerk te realiseren in het buitengebied van de Kempen. Vele vergaderingen en vrijwilligersuren later is het nu eindelijk zover. We mogen trots zijn op wat we samen hebben bereikt! Hiermee krijgt de leefbaarheid van het buitengebied een stevige impuls, zeker richting de toekomst.”

Stabiele verbinding voor de toekomst
De betekenis van het glasvezelnetwerk werd mooi geïllustreerd door 4 breedbandarme kinderen uit de buurt. De kinderen legde uit hoe ze via een dongel moeten inbellen om te kunnen internetten. Samen legden ze aan de genodigden uit hoe belangrijk internet nu voor hen is “Wij kunnen geen (internet)spelletjes spelen of youtube filmpjes samen met elkaar bekijken. De verbinding stopt regematig.” vertelt de 6 jarige Giel. “Dit doen we nu bij vriendjes en vriendinnetjes uit het dorp” vertellen ze. Wanneer alles volgens plan verloopt, is er snel een internetverbinding en kunnen zij ook genieten van een snelle en stabiele internetverbinding. Eind september worden de aansluitingen in Moergestel en Spoordonk opgeleverd. De buitengebieden in de gemeenten Reusel-De Mierden, Bladel en Oirschot volgen in de maanden daarna.

Lof voor samenwerking
De wethouders van Oisterwijk en Oirschot spraken hun lof uit voor het initiatief en samenwerking door de lokale coöperaties. “Het buitengebied moet met de tijd mee. Het is een enorme prestatie door de vrijwilligers. Dit initiatief is goed voor de particulier en bedrijven in het buitengebied” aldus wethouders Sjef Verhoeven en Caspar van de Hoek. Namens de Provincie Noord-Brabant was Jan-Willem Stad aanwezig. Hij benadrukte de originaliteit van de Brabanders: “Kempenglas is echt een voorloper. Het is een samenwerkingsinitiatief met meerdere gemeentes. Dat is in Nederland nergens op deze manier zo getoond.”